Sosyal Medya

Coğrafyamız

Muhalifler, Zarif ziyareti öncesi Şam’ı vurdu

Suriye'de muhalifler, bugün İran'ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in beklendiği Şam'ı roketlerle vurdu. Bir sivilin öldüğü bombardımana misilleme yapan rejim uçakları muhaliflerin bölgelerini vurarak 40 kişiyi öldürdü.



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif’in Beyrut’tan sonra Åžam’ı ziyaret etmesi beklenirken; muhalifler, rejimin denetimindeki Åžam kent merkezine roketlerle saldırı düzenledi. Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi'ne göre, muhalifler baÅŸkenti 50’den fazla roketle vurdu. Åžam’ın hemen hemen her mahallesine isabet eden roketler, bir kiÅŸinin ölümüne ve bazıları ağır 20 kiÅŸinin yaralanmasına neden oldu.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı’na göre, Beyrut’ta Hizbullah’ın lideri Hasan Narallah, Lübnan Parlamento BaÅŸkanı Nebih Berri ve Lübnan BaÅŸbakanı Temmam Selam’le görüÅŸen Zarif'in ikinci durağı Åžam. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Zarif’in Åžam rejimi ile Tahran’ın ortaya koyduÄŸu Suriye inisiyatifini görüÅŸeceÄŸini söyledi. 

Ä°ran dört yıldan bu yana iç savaşın devam ettiÄŸi Suriye’de rejime her türlü maddi ve askeri desteÄŸi saÄŸlayarak, Esed’in ayakta kalmasını saÄŸladı.

Ä°ç savaÅŸ nedeni ile en az 220 bin Suriyeli öldü. 11 milyon kiÅŸi de ülkenin içinde veya dışında sığınmacı durumuna düÅŸtü.

Rejim savaÅŸ uçakları karşılık verdi

Esed rejimi, Åžam’ın kırsalındaki muhaliflerin roketlerine karşılık olarak, DoÄŸu Guta bölgesi olan Duma’yı savaÅŸ uçaklarıyla vurdu. Al Jazeera muhabirinin aktardığı bilgilere göre, bombardıman nedeni ile rejimin kuÅŸattığı ve muhaliflerin denetiminde olan Duma bölgesinde 27 sivil hayatını kaybetti. 100 kiÅŸi de yaralandı. Åžam'ın kırsalında bir baÅŸka DoÄŸu Guta bölgeleri olan Sakba ve Hammuriye'de yine rejimin bombardımanı nedeni ile 13 sivil öldü. 

Zebadani'de iki günlük ateÅŸkes anlaÅŸması

Hizbullah ve rejim güçlerinin Temmuz'un başında büyük bir saldırıyı baÅŸlattığı, muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani'de iki günlük ateÅŸkes anlaÅŸmasına varıldı.

AnlaÅŸmaya göre, rejim Zebadani'ye saldırısını durduracak, muhalifler ise Ä°dlib'de yer alan ve Fetih Ordusu'nun rejimin Zebadani saldırısına karşılık olarak saldırdığı Åžii Foa ve Kefreyya bölgelerinde de ateÅŸini kesecek. Foa ve Kefreyye Ä°dlib'de rejimin elinde kalan son iki bölge.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.